Panini Group

Geschiedenis

In 1961 hebben Giuseppe en Benito Panini, krantenwinkeliers in Modena, het idee voor de verkoop van plaatjes van voetballers die te verzamelen en te plakken zijn in albums, genaamd "Calciatore" (de "voetballers" in het italiaans). Het is de eerste maal dat verzamelplaatjes de chocoladeverpakking verlaten om een "produkt op zichzelf" te worden. Het succes was overweldigend en de 2 andere broers, Umberto en Franco, treden eveneens in het familiebedrif. In de jaren 70 verschijnen de zelfklevende plaatjes (echt een technologische revolutie) en de markt wordt internationaal. In 1988 wordt de firma Panini gekocht door de groep Maxwell, en later, in 1992, door Bain Gallo Cuneo en De Agostini. Twee jaar later is het Marvel Entertainment groep, de huidige eigenaar, die Panini aankoopt.

Op 8 oktober 1999 wordt Panini Spa weer italiaans en dit tengevolge van zijn aankoop door de firma fineldo Sa, (de firma van Vittorio Merloni en het huidige Management van Panini), die een quota bezit van het sociaal kapitaal.

Panini groep in Italië een akkoord getekend voor de aankoop van een meerderheidsquota in het bedrijf Digital Soccer Project dat software ontwikkelt op sportgebied. In Frankrijk heeft Panini het bedrijf World Foot Center aangekocht, actief in merchandising, verspreiding en promotie in de voetbalsector. Terzelfder tijd heeft Panini zijn produktieactiviteit van zelfklevend papier verkocht aan de firma Avery Dennison, een van de wereldleiders in de sector van zelfklevend papier.

De Panini groep, met het hoofdkantoor in Modena, Italie is de wereldleider in de sector van de verzamelstickers en trading cards. Een multinational en een van de grootste uitgevers op het gebied van kids magazines en boeken zowel in Europa als in Latijns-Amerika. Panini is ook een belangrijke distributeur van collecties die voor derden geproduceerd worden, zoals in Italie, Frankrijk en Spanje. Als aanvulling op dit is Panini direct betrokken bij aanzienlijke multi-media programmas. In 2018 was de omzet van de Panini Group meer dan $ 1 miljard; dit werd behaald in 150 landen, door twaalf dochterondernemingen en meer dan 1200 medewerkers.

Voor meer informatie "http://www.paninigroup.com

Panini België

Panini België werd in 1970 opgericht door Raphaël de Latre du Bosqueau.

Hij start op in de Benelux met een nieuwe produkt en zijn eerste poging "Mexico 1970" (World Cup) is een sukses. Daarna komen enkele albums uit met min of meer sukses (Dieren, Folklore,...). 

Dan komen de albums "Sprint" met de gouden period van Eddy Merckx : ook een groot sukses.

Panini geeft nu voornamelijk albums uit van Walt Disney en voetbal.

In 1999 heeft Thierry de Latre du Bosqueau, de zoon van Raphaël het bedrijf overgenomen.